
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Gross Receipts shall include? 

-Total Revenue of the business or practitioner for the period, including without being 
limited to: 

A. Total income without deduction for the cost of goods sold or expenses incurred 
B. Gain from trading stocks, bonds, capital assets, or instruments of indebtedness. 
C. Proceeds from commissions on the sale of property, goods or services 
D. Proceeds from fees charged for services rendered 
E. Proceeds from rent, interest, royalty or dividend income 
F. From all other income whatsoever arising from or growing out of the conduct of the business, 
trade, profession or occupation without any deduction whatsoever. 

Gross Receipts shall not include? 

A. Sales, Use or Excise Taxes 
B. Sales returns, Allowance, and discounts 
C. Inter-organizational sales or transfers between or among the units of a parent-subsidiary 

controlled group of corporations as defined by 26 USC 1563(a)(l), between or among the 
units of a brother-sister controlled group of corporations as defined by 26 USC 1563( a)(2), or 
between or among wholly owned partnerships or other wholly owned entities 

D. Payments made to a subcontractor or independent agent. Applies to companies or 
individuals that contribute to the gross receipts of the business. Does not apply to a 
contractor hired to fix specific items at the business. 

E. Governmental and foundation grants, charitable contributions or the interest income derived 
from such funds, received ~y a nonprofit organization which employs salaried practitioners 
otherwise covered by this article, if such funds constitute 80 percent or more of the 
organization's receipts 

F. Proceeds from sales to customers outside the geographical boundaries of the state 

Is an E-verify number required on my renewal? 
-If your company has 11 or more W-2 employees who work 35 hours or more per week 
and withhold payroll taxes, then yes your company is required to have an e-verify 
number. To obtain an e-verify number, please go to www.uscis.gov/e-verify or 
www.dhs.gov/e-verify 
Please note: If you have 11 or more employees, your Occupational Business Certificate 
will not be issued until we receive your E-Verify number. 
Your E-Verify number is 4 to 6 digits in length and must be numerical only with no alpha 
characters. 
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Who is considered an employee? 
-In general, all W2 workers are considered an employee. 

How do I determine if I am a professional practitioner? 
-Professional Practitioners are described in State Code O.C.G.A § 48-13-9(c) 
(1) through (18) www.lexisnexis.com/hottopics/gacode/layout.htm 

Do I need to include a list of all professional practitioners that work at my location? 
-Yes, please provide a list attached to your renewal and the fee of $400 per practitioner 
that works in your location. 

Can the Gross Receipts adjustments be a negative number? 
-Yes, your gross receipt adjustments can be a negative number. 

Can I use the "Actual" Gross Receipts amount from the previous year when estimating 
for current year? 

-Yes, it is preferred that you use your previous year's actual gross receipts, but not 
required. 

Do I need to include a phone number? 
-Yes, a phone number for the business is required. 

Do I need to include an e-mail? 
-An e-mail is preferred, but not required to be included. 

What are my payment options? 
-The City of Brookhaven accepts money orders, business checks, cashier's checks and 
personal checks. All checks must be made payable to the City of Brookhaven. The city 
also accepts all major credit cards, but payment can only be processed in person. The 
city does not accept cash as a payment option. 
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